torsdag den 8. september 2011

HVAD MENER POLITIKERNE I DK


Lige nu formodes der at være 15.000 lobbyister i Bruxelles, hvor 1500 af dem har registreret sig i EU’s frivillige lobbyregister. Altså hver 10. lobbyist. Dvs. vi ved intet om de resterende 13500 lobbyister, og deres arbejde og forhold til politikerne, det er utrolig svært at sige hvilken indflydelse de har, og om de får den på ret hvis, eller om der utrolig meget der foregår under bordet.

I 2009 udtalte S og SF at de ville tvinge alle virksomheder og interesseorganisationer til at oplyse hvem de havde ansat som lobbyister i Bruxelles, fordi de mente at de europæiske borgere havde ret til at vide hvem der påvirkede EU’s beslutninger. Deres konkrete forslag var at skifte EU’s frivillige lobbyregister ud med et obligatorisk kartotek over lobbyisterne i Bruxelles.
Venstre var enig i at det ville gøre magthaverne mere troværdige at være åbne om hvem de rådfører sig med og får indflydelse fra. De mente også at et obligatorisk lobbykartotek ville være en god ide, men at samtaler og samtalepartnere skal forblive fortroligt.

Nogle af DK’s mest aktive lobbyister var rolige overfor debatten; de ville gerne stå ved at de var en lobbyorganisation, pointerede hvor vigtig faglig input var for politikerne, men var enig med venstre i at samtalerne skulle holdes fortrolige. 

Det har ikke ført til nogle mærkbare ændringer endnu.




Kilde: Jyllands Posten
         

Ingen kommentarer:

Send en kommentar