torsdag den 8. september 2011

MEDICINALINDUSTRIENS LOBBYISME


På grund af de mange sager om lobbyisters bestikkelse af politikere og beslutningstagere, har lobbyisme i medicinalindustrien et meget negativt image. Dette dårlige image vil medicinalindustrien gerne rydde af vejen. Derfor har den danske medicinalindustri lavet etiske regler som skal hjælpe lobbyisme til et bedre image. – "Det skader vores egen sag og skaber myter hvis vi er lukkede om vores kontakter til politikerne, og skjuler vores reelle hensigter med kontakten. Vores sager bør være så stærke at de tåler offentlighedens lys. Ellers skal vi lade dem ligge" siger Anders Schroll, kommunikationsdirektør i Lundbeck.

Den største medicinalvirksomhed i verden er Pfeizer, de har netop betalt en bøde på 2,3 milliarder dollars fordi de blev anklaget for svindel ved markedsføringen af deres produkter. Men dette stopper dem ikke i at fortsætte, da bøden kun svarer til 3 ugers indtjening af produkter fra deres firma.

I Danmark foregår der også lobby-korruption i medicinbranchen. Der er for eksempel firmaer der udgiver sig for at være læger fra medicinalindustrien og anbefaler en række produkter til folketingets sundhedsordfører.
”De præsenterer sig som læger der har en særlig viden på området. Når man senere i forløbet modtager en mail fra dem kan man se at de arbejder for et firma” har sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S) udtalt. Dette problem præger sundhedsministeriet dagligt.

En anden sag om korrupt lobbyisme kom ud i 2009; nogle eksperter mente, at der var udbrudt en influenza-epidemi som fik WHO til at erklære pandemi-alarm. Dette betød at de lande der var tilsluttet WHO var forpligtet til at købe vacciner hos GlaxoSmithKline mod influenzaen. Dette tjente GlaxoSmithKline milliarder af kroner på. Senere viste det sig at eksperterne arbejdede for GlaxoSmithKline som er verdens næststørste medicinal-virksomhed der arbejder i 70 lande med ca 110.000 ansatte. Mange af disse vacciner måtte smides ud, da der aldrig udbrød en epidemi. Hvilket var godt for de vacciner GlaxoSmithKline havde produceret, viste sig at have meget skadelige bivirkninger.

GlaxoSmithKline står også bag rygeforbud, naturligvis for at kunne sælge deres produkt Nicorette.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar